Informaatiota meiltä ja muualta

Kenttäsairaala-näyttely piharakennuksessa

avoinna sovittaessa p. 040 5780561/Jaana

 

PassikuvAus 

Ajanvarauksella: p. 040 5780561/Jaana
Hinnat: sähköisesti suoraan poliisille 15€ (sis. 24% alv) / paperikuvat 4kpl 20€  (sis. 24% alv)

MAJATALO JA Pihapiiri  

Majatalo lämpiää maalämmöllä.  Joensuussa käytetään vesilähteenä ainoastaan korkealaatuista pohjavettä ja majatalossa lämmin vesi lämpenee boilereissa. 
Majatalon aulassa on leikkipaikka lapsille. Pihamaalla on laavu nuotioineen käytössä kevään, kesän ja syksyn ajan. Lapsille on pihalla keinut ja hiekkaleikkikaluja.
Majatalo-kansio löytyy aulasta. Siinä on tietoa talosta, lähiseuduista ja nähtävyyksistä.

Aulassa on myös mukaan otettavia esitteitä lähiseuduilta; mm. Tuupovaaran ja Ilomantsin upeista
retkeilykohteista. Huoneissa on tietoja lähiseudun palveluista. 

Paloturvallisuudesta: Jauhesammuttimet löytyy ala- ja yläkerran aulasta sekä kaksion eteisestä Kaikissa huoneissa on palovaroittimet ja sammutuspeitteet sekä merkityt poistumistiet ja varatiet.

Kierrätyksestä: Majatalossa kierrätetään jätteet. Yksiössä, kaksiossa ja huoneessa 4 on omat kierrätysastiat biojätteelle, lasille, metallille, muoville, paperille, pahville ja paristoille. Huoneessa 3 kierrätysastiat ovat osin huoneissa ja osin käytävällä. Huoneessa 2 kierrätysastiat ovat käytävällä huoneen tilan säästämiseksi.

Uimaranta ja talon soutuvene

Kylän hyvin hoidettu uimaranta ja talon soutuvene on käytettävissä Koverojärven rannassa n. 300m päässä tontin reunalta. Pelastusliivejä on neljä kappaletta lasten kokoa ja kahdet aikuisille.

luistelu, Hiihto, lumikenkäily ja pyöräily

Luistelukaukalo sijaitsee majatalon takana, se on Joensuun kaupungin ylläpitämä.  Meidän luistimia saa käyttää jos vain sattuvat olemaan sopivat (kahdet miesten ja kahdet naisten luistimet).
Valaistu latu kulkee vaaran rinteellä n. 500 metrin päässä ja kevättalvella on latu tehty Koveron Lastujärven jäälle. Talon suksia ja monoja (parit kappaleet) saa käyttää jos ei omat sattuneet
mukaan. Kolme paria lumikenkiä on käytettävissä. Polkupyöriä on neljä ja niitä saa lainata. Myös kypäriä löytyy. 

kelkkareitit

Majatalo sijaitsee kelkkareittien risteyskohdassa: kelkalla pääsee suoraan pihalta Tohmajärven, Ilomantsin ja Joensuun suuntaan. Pihalla on tilaa autoille ja peräkärryille. www.pohjoiskarjalankelkkaurat.fi

KOVERO

on kaunis maaseututaajama upeissa vaaramaisemissa puhtaan luonnon keskellä Tuupovaaran pitäjässä. Kylän keskus on pieni ja idyllinen, muu ympäristö harvaanasutumpaa kaunista metsäistä luontoa, jossa maasto on vaihtelevaa. Kovero on entisen Tuupovaaran kunnan toiseksi suurin taajama ja yksi Joensuun kaupungin maaseututaajamista. Koverossa on ollut asutusta jo yli 500 vuotta.

Välimatkoja Koverosta: Joensuun keskustaan 46km, Tuupovaaraan 8km, Ilomantsiin 28km, Enoon 36km. Mustavaaran laskettelukeskukseen on matkaa 31km.

Naapurissa (Koverontie 6) on kaunis vanha riihi nimeltään Runoriihi ja siellä pidetään kesäisin
konsertteja ja runonlausunta-tilaisuuksia. Heinäkuussa siellä on kirpputori avoinna.
Tapahtumat löytyvät Runoriihen Facebook-sivuilta ja Majatalon aulasta.

HISTORIAA

Majatalo eli uudempi koulu on rakennettu 1930. Koulutoiminta lakkautettiin 2013. Jaana ja Keijo Ronkaisen omistukseen tila siirtyi helmikuussa 2014. Kirpputori ja majoitustoiminta alkoi 1.6.2015.
Kirppistoiminta lopetettiin koronavuonna 2020.

Talvi- ja jatkosodan aikana talo toimi kenttäsairaalan vuodeosastona, leikkauksia ja muita
hoitotoimenpiteitä tehtiin vanhassa koulussa. Sota-aikojen toiminnan muistomerkiksi vanhaan
navettaan on rakennettu kenttäsairaala-näyttely, joka avattiin lokakuussa 2018. Sotavuosina osa
kouluhuoneista oli vuokrattu sotilaskäyttöön, vaikka koulutyö jatkuikin.

Vanha koulu on rakennettu v.1890 ja koulutoiminta alkoi elokuussa 1890. Se oli seudulla ensimmäinen
kansakoulu silloisen kirkonkylän, Ilomantsin, koulun jälkeen. Kansakoulua arvostettiin, joten myös
koulurakennukset pyrittiin sijoittamaan näkyville ja luonnonkauniille paikoille. Näin tehtiin myös
Koverossa. (Osmo Björn: Tuupovaaran historia)

Tila oli aikoinaan ostettu kestikievarilta ja sen nimi olikin Keskievari vuoteen 2014 asti kunnes omistajien vaihdon myötä se oli nimettävä uudelleen. Tilan nimi on nyt Kotimäki. Nyt jo kadonneen historiallisen Kestikievari-rakennuksen tarkka paikka ei ole tiedossa. Vanhassa koulussa on ennen vanhaan asunut opettajia ja keittäjiä. Myöhemmin siinä on asunut vuokralaisia sekä ollut monenlaista toimintaa: mm. kesäkahvila, ompelimo, kerhoja ja ruokasienien valmistusta ym.  Talo on nyt Ronkaisten kotitalo.